Perjantaina pääsin mukaan Kansalaisopiston tilkkutyökurssin kangasvärjäysiltaan vierailevaksi "tähdeksi". Ystäväni on ko kurssilla ja infosi minua tälläsestä mahdollisuudesta, että myös minä kurssin ulkopuolisena voisin opettajan suostumuksella tulla värjäämään kankaitani. Eihän sellasta voi jättää väliin! Mies valjastettiin likkoja hoitamaan. Kyllä muuten oli kiva viettää "vapaailta" lapsosista ja iltapuuhista. Kurssi alkoi klo 18.15 ja kotiuduin siinä 21.30 tienoilla. Talo oli ihanan hiljainen, mutta voimat oli mieheltä niin hiipuneet että torkkuili jo sohvalla ; )

Mutta itse asiaan! Kurssilla värjäsimme siis liemivärjäystekniikalla ja hinku päästä mukaan johtui puhtaasti siitä, että kyseisellä menetelmällä tuntui saavan samanlaista jälkeä kuin kuolaamamme maltaita maksavat mm Silkweaverin tai SugarMapleFabricsin käsinvärjätyt kankaat!

Teoriaosuuden jälkeen opettaja näytti miten yksikertaisen helposti homma toimii ja kehotti sitten ryhtyä puuhaan. Suurin osa rouvvista ryntäsi heti kangas-askeineen litkujen kimppuun, minun vähän arastellessa taustalla. Kaikki muut nimittäin värjäsivät lakanakangasta, jota sai paikan päältäkin ostaa 3€/m, minun värjätessä evenweavea, jonka metrihinta huitelee ihan muissa lukemissa. Kun värjäyspullon korkeista vielä irtosi kivasti kuivuneita värikokkareita, jotka tarttuivat heti kankaisiin, roudasin kankaani mahd kauas väripöydästä jonka ympärillä kaikki muut hyörivät. En halunnut, että joku muu kuin minä päättäisi kalliiden kankaitteni tulevan värin!

Värjäys oli tosi simppeliä. Tarviset vain vettä, kiinnitysnestettä, kangasväriä, kannelliset astiat, kumihanskat, rohkean mielen sekä tietysti kangasta. Lisäksi kannatta varata paljon kangastilkkuja mukaan, jotta voi värinesteessä testata lopullista väriä varsinkin jos hakee jotain tiettyä väriä kuten minä. Otin mukaan 4 kankaanpalaa, jotka leikkasin Bastinin Gathering, Spring in the Garden ja Pecking order malleille sekä Lanarten norsu-mallille. Muut halusin beigen sävyisiksi, pecking orderin sinisävyiseksi.

Tämä siis lähtötilanne...
426827.jpg

Ensin kangas kastellaan kiinnitysnesteeseen (Huom vertaa laatikoissa jo värjättyjen beigekankaiden värisävy verrattuna lopulliseen tulokseen!!!! - tähän se rohkea mieli tarvitaan)
426830.jpg
426833.jpg

 

Sitten valmistetaan haluttu väricoctail joko yhtä tai useampaa väriainetta apuna käyttäen. Rohkeimmat kaatoivat väriä suoraan pullosta kasteltuun kankaaseen, minä laimensin väriä vielä kiinnistysnesteellä
426828.jpg
Testasin sävyä paperiin kun en ollut tajunnut kangastilkkuja ottaa mukaan. Jotain osviittaa sekin antoi...

Eli värin voi kaataa joko kiinnitysnesteeseen kastellun kankaan päälle suoraan tai sitten tasaisemman värisävyn saamiseksi ensin olemassa olevaan kiinnitysnesteeseen kuten minä tein
426834.jpg

426836.jpg

 

Sitten vaan painellaan ja nostellaan kangasta ja toivotaan että tulos on halutunlainen = ) Helppoa eikö totta?
426837.jpg

426839.jpg

426838.jpg

Kangastahan voisi taitella, sitoa, ommella tms (mielikuvitus varmaan vain rajana) ennen värjäystä jolloin tulos on mitä riemastuttavin. Itse vain rypytin kankaan purkkiin ja toivoin parasta, pelkäsin pahinta.

Tämän jälkeen kangas vaan jätetään värilitkuun 24h ajaksi. Se osa kangasta joka on värinesteen kanssa kosketuksissa enemmän värjääntyy tietysti enemmän. Mikäli ei halua vahvoja värisävyjä ylimääräinen, imeytymätön värineste kaadetaan purkista pois tai kangas nostetaan muovipussiin. Tämän odottelun jälkeen, jolloin kävin kankaita katsomassa varmaan tuhannesti, ne huuhdellaan kylmällä vedellä kunnes väriä ei enää kankaista irtoa huuhteluveteen. 60 asteen kirjopesu ilman pesuainetta kiinnittää värin kankaaseen. Itsekin laitoin ruskeat ja sinisen samaan myllyyn ja ne tulivat koneesta ulos sinisenä ja beigenä.

Tässäpä lopputulokset. Lanarten norsutyöhön varattu 19,5x24,5cm pala
426880.jpg
Kuvioitumista hyvin vähän.

Gathering 53x71,5cm pala
426747.jpg

Spring in the Garden 74x95,5cm pala
426741.jpg

426743.jpg

426739.jpg

Pecking order 39x102cm palanen

426736.jpg

Sinisävyiseen olen kaikkein tyytyväisin. Oikein ihana pilvinen taivas. Värisävyt suht oikeanlaiset. Beiget alkuun vähän hirvitti, mutta mitä enempi niitä hiplaa sitä enempi niihinkin tykästyy. Ero kosteaan ja kuivaan kankaaseen oli mieletön varsinkin beigejen osalta. Värisävy säilyi nimittäin yhtä tummana kuin mitä se näkyy värjäyspurkissa (kuva ylempänä) niin kauan kuin vain kangas oli märkä. Lopputulos kumminkin näin haalea! Sininen nimittäin oli huuhteluiden jälkeen juuri tämän näköinen myös märkänä! Laitoin värjäämättömän luonnonvalkoisen evenweaven kuvaan mukaan, jotta on vähän jotain vertauspohjaa.... 

Oisi kiva nähä värjäysprosessi esim Silkweaverilla, mutta ei minusta ihan hirveesti heidän tuotosta rinnalla häpee ainakaan tuo sinisävyinen! Ja mitä lysti maksoi? 2,80€ koko homma joka koostui siis kiinnitysaineen ja väriaineiden hinnnoista. Nopeasti voit vain laskea metrihinnan ja verrata sitten näiden oikeiden värjäysfirmojen hintoihin.....EI paha minusta alkuunkaan!

Nyt onkin sitten edessä se vaikein kysymys; mistä aloittaisin?